Επικοινωνήστε μαζί μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (2)

      

                                                                                                            ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΨΑΘΑΣ – ΒΙΛΛΙΩΝ

                                                                                                                                   Αρ. μητρώου.:20721

                                                                                                                                                     Αρ. αναγνώρισης:1350/96

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΕ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Με την παρούσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικιστών Ψάθας Βιλίων σας προσκαλεί στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (Γ.Σ) μας, που θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 09.30 στο κέντρο ΖΑΜΠΕΛΗ παραλία Ψάθας έναντι (ΚΑΒΟ- ΝΤΟΡΟ.)

 

 • Εάν δεν υπάρξεις απαρτία κατά την ως άνω ημερομηνία (όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του Συλλόγου) η παραπάνω εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 24 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 09.30 στον ίδιο χώρο.
 • Με την ευκαιρία αυτή παρακαλούμε όλα τα τακτικά μέλη όπως παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση αφού προηγουμένως έχουν ρυθμίσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Σύλλογο, έως την ημέρα και ώρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καταστατικού.
 • Επίσης σας γνωστοποιούμε ότι τα ταμειακώς ενήμερα τακτικά μέλη του Συλλόγου που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, για τις εκλογές νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ή Εξελεγκτικής Επιτροπής πρέπει να υποβάλλουν ενυπογράφως την υποψηφιότητά  τους μέχρι 16-10-2021 και ώρα 11.00 στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευκρινίζεται, αν η υποψηφιότητα αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτικής Επιτροπή. (αιτήσεις στο γραφείο του Συλλόγου)
 • Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καταστατικού η ιδιότητα του μέλους δεν μεταβιβάζεται ούτε κληρονομείται, οπότε οι συμμετέχοντες στην εκλογοαπολογιστική  Γενική Συνέλευση δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να παραβρίσκονται με εξουσιοδότηση.

Για το ΔΣ

 

                                         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

 

                                    Σωκράτης Μπαζίγος                                           Άρης Χέλμης                                                  

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΨΑΘΑΣ- ΒΙΛΛΙΩΝ (Νομού Αττικής)

--------------------------------------

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

Επωνυμία- Έδρα- Σφραγίδα - Σκοπός - Μέσα

ΑΡΘΡΟ 1ο

Επωνυμία: Ιδρύεται Σωματείο υπό την επωνυμία "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΨΑΘΑΣ- ΒΙΛΙΩΝ (Ν. Αττικής)" με έδρα την Ψάθα Βιλλίων.

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός του Σωματείου έχει τους πιο κάτω άξονες- κατευθύνσεις:

 1. ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ 2. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ 3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ

1. ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ

Σκοπός του Σωματείου είναι η μελέτη και η αντιμετώπιση προβλημάτων του οικισμού ΨΑΘΑΣ ΒΙΛΛΙΩΝ, σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος, τη μορφή του τοπίου, την προαγωγή των συμφερόντων των μελών ποινικής και πολιτικής πλευράς και γενικώς η επίλυση κάθε προβλήματος, σημερινού ή μελλοντικού. Στους άμεσους σκοπούς υπάγονται η σύνταξη ρυθμιστικού σχεδίου, η προσπάθεια δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων εξυπηρετούντων τις βασικές ανάγκες των λουόμενων και επισκεπτών της περιοχής. Η προστασία της επίγειας και θαλάσσιας οικολογικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

2. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ

Η ανάπτυξη της αγάπης προς τον αθλητισμό, η διδασκαλία, διάδοση και προαγωγή των επίγειων και θαλάσσιων γενικώς αγωνισμάτων, και μέσω αυτών η ψυχαγωγία, η πνευματική ανάπτυξη και σωματική αγωγή των μελών.

 3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ

Η ανάπτυξη πνευματικών και υλικών δραστηριοτήτων. Η πνευματική συμπεριφορά στις σχέσεις μεταξύ των μελών καθώς και τα δρώμενα για πραγματοποίηση της αισθητικής έκφρασης στον τρόπο ζωής με βάση τα ήθη και έθιμα των μελών ως κοινωνικό σύνολο.

 

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΣΦΡΑΓΙΔΑ:

Η σφραγίδα του Σωματείου φέρει την επωνυμία αυτού ήτοι: " ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΨΑΘΑΣ ΒΙΛΛΙΩΝ" και το έτος ιδρύσεώς του.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ:

 1. Η παράσταση και η υποβολή υπομνημάτων προς τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τα προβλήματα καθώς και την χρήση κάθε μέσου δημοσιότητας.
 2. Η συγκρότηση επιτροπών από μέλη του Συλλόγου, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ., για μελέτη των προβλημάτων και προτάσεις επίλυσης τους.
 3. Η δυνατότητα προσφυγής προς τις δικαστικές και διοικητικές αρχές καθώς και προς κάθε τρίτο. Η χρησιμοποίηση κάθε νόμιμου και ένδικου μέσου σην Ελλάδα ή στην Ευρωπαική Ένωση που θα θεωρηθεί πρόσφορο για την προαγωγή των σκοπών του Συλλόγου και την ανάπτυξη της αποστολής του.
 4. Ο Σύλλογος μπορεί να γίνει μέλλος ενώσεων ή ομοσπονδιών, σωματείων με τους αυτούς σκοπούς και επιδιώξεις, αντιπροσωπευόμενος σε αυτές όπως ο νόμος ή το καταστατικό τους ορίζει.
 5. Η κατάρτιση " Εσωτερικού Κανονισμού" για την επίτευξη, υλοποίηση, δραστηριοποίηση των σκοπών του Συλλόγου.
 6. Η δημιουργία Γραφείου και Εντευκτηρίου.
 7. Ο εξωραισμός της παραλίας καθώς και των καναλιών.
 8. Η δημιουργία γηπέδων -γυμναστηρίων και εγκαταστάσεων άθλησης και αγώνων καθώς και η προμήθεια ειδικού υλικού για την ανάπτυξη και οργάνωση πάσης φύσεως αθλητικών αγωνιστικών τμημάτων.
 9. Η οργάνωση καλλιτεχνικών, θρησκευτικών και πνευματικών εκδηλώσεων, εκδρομών διαλέξεων, συναυλιών, χορών, ειδικών προβολών καθώς και πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων για την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των μελών.
 10. Η δημιουργία μαρίνας για την εξυπηρέτηση λέμβων ψυχαγωγίας ή ερασιστεχνικής αλιείας ή ναυταθλητισμού υπό την ρητή προυπόθεση να μην κινδυνεύει το περιβάλλον και η θαλάσσια περιοχή από ρύπανση που οφείλεται στον ελλιμενισμό τους. Τις δημιουργούμενες θέσεις ελλιμενισμού δικαιούνται κατά προτεραιότητα τα μέλη του Συλλόγου.
 11. Η απόκτηση, αξιοποίηση, ο εξωραισμός περιοχών ή χώρων που θα βοηθούσαν στην υλοποίηση των σκοπών.
 12. Η σύσταση αθλητικών τμημάτων.
 13. Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών, μορφωτικών προγραμμάτων.
 14. Η χρησιμοποίηση κάθε μέσου που θα θεωρηθεί πρόσφορο για την προαγωγή των σκοπών και την ανάπτυξη της αποστολής του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΑΡΘΡΟ 5ο

Μέλη – Πόροι

 1. Μέλη του Σωματείου δύνανται να είναι ελευθέρως όλοι όσοι έχουν την κατοικία ή τη διαμονή τους ή ακίνητη ιδιοκτησία εις την κοινότητα Ψάθας – Βιλλίων (Ν. Αττικής).
 2. Τα μέλη του Σωματείου διακρίνονται σε ενεργά και επίτιμα. Τα ενεργά μέλη έχουν ίσα δικαιώματα. Η ιδιότητα του μέλους δεν μεταβιβάζεται ούτε κληρονομείται.
 3. Η ιδιότητα του επίτιμου μέλους ή άλλη διάκριση σε πρόσωπα τα οποία προσέφεραν ή προσφέρουν υπηρεσίες για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου, απονέμεται από την Γενική Συνέλευση με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα επίτιμα μέλη διατηρούν τον τίτλο του μέλους του Σωματείου, στερούνται δε του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

ΑΡΘΡΟ 6 ο

Εισδοχή  μελών

 1. Για την εισδοχή νέου μέλους απαιτείται αίτηση αυτού και πλήρωση των όρων του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με την κατοικία ή διαμονή κ.λ.π. καθώς και καταβολή της συνδρομης προς εγγραφή και δήλωση ότι έλαβε γνώση των διατάξεων του παρόντος και τις αποδέχεται.
 2. Επί των αιτήσεων εγγραφής νέων μελών αποφασίζει το Δ.Σ του Σωματείου και πριν την εκλογή αυτού η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Τα ανωτέρω όργανα ελέγχουν την πλήρωση των άνω όρων και κάνουν δεκτή την αίτηση εφόσον πληρούνται αυτοί.

ΑΡΘΡΟ 7 ο

Αποβολή μέλους

Μέλη του Σωματείου αποβάλλονται κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου:

α. Όταν δεν πληρούν πλέον τους όρους του άρθρου 4 του παρόντος.

β. Όταν καθυστερούν την εκπλήρωση των προς το Σωματείο οικονομικών υποχρεώσεων τους.

γ. Όταν τηρούν στάση που αντίκειται στους σκοπούς του Σωματείου.

 

ΑΡΘΡΟ 8 ο

Αποχώρηση μελών

Τα μέλη δικαιούνται να αποχωρήσουν του Σωματείου. Η αποχώρηση γνωστοποείται εγγράφως προς το Διοικητικό Συμβούλιο τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήξη του έτους, ισχύει δε δια το τέλος αυτού.

Τα αποχωρούντα μέλη οφείλουν ολόκληρη την συνδρομή του έτους εντός του οποίου υπέβαλαν τη δήλωση και διατηρούν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους μέχρι της λήξεως του έτους.

ΑΡΘΡΟ 9 ο

Πόροι του Συλλόγου

1. Πόροι του Συλλόγου είναι:

            α. Οι συνδρομές των μελών. Η συνδρομή είναι η ετήσια και ορίζεται κατόπιν       αποφάσεως της Γ.Σ.

            β. Οι προαιρετικές εισφορές των μελών.

            γ. Οι δωρεές, κληρονομιές και επιχορηγήσεις από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

            δ. Κάθε άλλο έσοδο το οποίο νομίμως περιέρχεται εις τον Σύλλογο.

2. Για τα ανωτέρω έσοδα εκδίδονται αποδείξεις οι οποίες υπογράφονται από τον Ταμία και τον Πρόεδρο του Δ.Σ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΑΡΘΡΟ 10ο

ΟΡΓΑΝΑ

Όργανα του Συλλόγου είναι:

 1. Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ)
 2. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ)
 3. Η  Εξελεγκτική Επιτροπή

ΑΡΘΡΟ 11ο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 1. Η Γ.Σ είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου. Μία τακτική  Γ.Σ συγκαλείται κατ' έτος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κατά την κρίση του Δ.Σ και εκτάκτως οσάκις κρίνεται αναγκαίο από το Δ.Σ ή όταν το ζητήσει το 1/5 των μελών τα οποία έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Στην δεύτερη περίπτωση το Δ.Σ υποχρεούται να συγκαλέσει τη  Γ.Σ εντός 10ημέρου από της υποβολής της αιτήσεως. Εάν το ΔΣ αρνηθεί καθ΄οιονδήποτε τρόπο να συγκαλέσει την  Γ.Σ, οι αιτούντες δύνανται να προσφύγουν στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο μπορεί να τους εξουσιοδοτήσει να συγκαλέσουν οι ίδιοι την  Γ.Σ και να ρυθμίσει τα σχετικά με την προεδρία της. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι εκείνα ακριβώς που είχαν αναφέρει στην αίτησή τους προς το Δ.Σ.
 2. Η σύγκληση της  Γ.Σ πρέπει να ανακοινώνεται στα μέλη προ 8ημερου με έγγραφη πρόσκληση, στην οποία υποχρωτικώς αναγράφεται ο τόπος, η ημέρα,η ώρα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
 3. Η   Γ.Σ ευρίσκεται σε απαρτία όταν συμμετέχει το 1/3 τουλάχιστον των ταμειακώς εντάξει μελών. Αν δεν πραγματοποιηθεί απαρτία συγκαλείται νέα  Γ.Σ την αντίστοιχη ημέρα της επόμενης εβδομάδος εις τον ίδιο τόπον και την αυτήν ημέρα και ώρα με τα αυτά θέματα της ημερήσιας διάταξης οπότε υπάρχει απαρτία με όσα μέλη είναι παρόντα. Κατά την  Γ.Σ αυτή κανένα νέο θέμα δεν δύναται να προστεθεί εις την ημερήσια διάταξη εκτός εάν ήθελε αποφανθεί επ' αυτού η  Γ.Σ  με πρόταση του Προέδρου της.
 4. Τις εργασίες της  Γ.Σ διευθύνει τριμελές Προεδρείο, που αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμαμτέα και ένα μέλος του. Τα ανωτέρω μέλη εκλέγοται με ανάταση της χειρός με σχετική πλειοψηφία, εκλέγεται δε ένας έκαστος ξεχωριστά.
 5. Οι αποφάσεις της  Γ.Σ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών εκτός των περιπτώσεων που προβλέπονται από τον Νόμο ή το παρόν καταστατικό.

ΑΡΘΡΟ 12ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ  Γ.Σ

 1. Εκλέγει το Προεδρείο που διευθύνει τις εργασίες της.
 2. Εγκρίνει τον απολογισμό του Δ.Σ.
 3. Εγκρίνει τον προυπολογισμό του αρξαμένου έτους.
 4. Απαλλάσσει το ΔΣ από κάθε ευθύνη σύμφωνα με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 5. Αποφασίζει για την διαγραφή μελών.
 6. Εγκρίνει την εγγραφή επίτιμων μελών.
 7. Εκλέγει τα μέλη του Δ.Σ, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και τους εκπροσώπους για τα λοιπά όργανα ανά διετία.
 8. Αποφασίζει για την τροποποίηση των διατάξων του Καταστατικού και την διάλυση του Συλλόγου.
 9. Καθορίζει το χρηματικό ποσό της ετήσιας συνδρομής των μελών.
 10. Αποφασίζει περί αγοράς, υποθηκεύσεως και εκποιήσεως ακινήτων και κινητών τα οποία αποτελούν περιουσία του Συλλόγου. Για αγορά κινητών ή ακινήτων μέχρι του ποσού των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000 δρχ) αποφασίζει το ΔΣ. Το ποσόν τούτο δύναται να αυξομειωθεί με απόφαση της Γ.Σ.
 11. Αποφασίζει για κάθε ζήτημα μη προβλεπόμενον υπό του Καταστατικού σύμφωνα προς τον Νόμο.

 

ΑΡΘΡΟ 13ο

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

 1. Το Σύλλογο διοικεί 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) εκλεγόμενο από την τακτική Γ.Σ με θητεία δύο ετών κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.
 2. Το Δ.Σ αποτελείται αποκλειστικώς από μέλη τα οποία έχουν πλήρη ικανότητα προς δικαιοπραξία.
 3. Το Δ.Σ του Συλλόγου αποτελείται από τους:

α. Πρόεδρο, β. Αντιπρόεδρο, γ. Γενικό Γραμματέα, δ. Ταμία, ε. Έφορο.

 1. Η συγκρότηση σε Σώμα (κατανομή αξιωμάτων) του εκλεγέντος νέου Δ.Σ γίνεται με μυστική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρίαση η οποία συγκαλείται εντός οκτώ ημερών το βραδύτερο από την ημέρα των αρχαιρεσιών από τον σύμβουλο που πλειοψήφισε. Αν αυτός αμελήσει την σύγκληση πραγματοποιείται αυτή με πρωτοβουλία οιουδήποτε άλλου συμβούλου. Η κατανομή των αξιωμάτων γίνεται διαδοχικώς και για την εκλογή ισχύει η αρχή της σχετικής πλειοψηφίας των παρόντων. Αν δεν επιτευχθεί η συγκρότηση σε σώμα κατά την πρώτη συνεδρίαση η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές. Αν και την τρίτη φορά δεν καταφέρουν τα εκλεγέντα μέλη να συγκροτηθούν σε σώμα τότε καλούνται σε τέταρτη συνεδρίαση τα πέντε (5) αναπληρωματικά μέλη με δικαίωμα μόνο του “εκλέγειν”. Αν υπάρξει περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο υποψηφίων για ένα αξίωμα γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφισάντων. Για όλη την διαδικασία των ψηφοφοριών αυτών τηρούνται ιδιαίτερα πρακτικά από τον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο του πρώτου συνδυασμού και αν αυτός απουσιάζει από τον δεύτερο του ιδίου συνδυασμού κ.ο.κ. Τα μέλη κατ' αρχήν αυτοπροτείνονται για την κατάληψη των αξιωμάτων. Αν δεν υπάρξει αυτοπρόταση για ένα ή περισσότερα αξιώματα τότε θεωρούνται χωρίς άλλο και υποχρεωτικώς υποψήφια όλα τα μέλη, εκείνος δε που θα εκλεγεί αναλαμβάνει υποχρεωτικώς το αξίωμα. Μέχρι τη συγκρότηση σε σώμα τα μέλη του ΔΣ δρουν συλλογικά και ενεργούν μόνο τις απαραίτητες πράξεις διοικήσεως του Συλλόγου. Μετά την συγκρότηση τους σε σώμα, παραλαμβάνουν το αρχείο από το απερχόμενο ΔΣ.

ΑΡΘΡΟ 14ο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ

 1. Το ΔΣ συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έκτακτα δε όταν κρίνει τούτο αναγκαίο ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν με έγγραφη αίτηση τους τουλάχιστον 2 μέλη του. Αν ο Πρόεδρος αρνηθεί ή αναβάλλει την έκτακτη σύγκληση περισσότερο από 10ημέρες, τότε συγκαλούν το ΔΣ σε συνεδρίαση τα μέλη που υπέγραψαν την σχετική αίτηση τα οποία και καταρτίζουν τότε μόνον την ημερήσια διάταξη.
 2. Το ΔΣ θεωρείται ότι έχει απαρτία εάν εις την συνεδρίαση παρεβρίσκονται 3 τουλάχιστον από τα μέλη του και απαραιτήτως ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος για την διεύθυνση της συζητήσεως. Στην περίπτωση που την συνεδρίαση καλούν τα μέλη τα οποία υπέγραψαν την αίτηση εκτάκτου συνεδριάσεως του ΔΣ, δεν θεωρείται αναγκαία η παρουσία του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου  και τότε η συζήτηση διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα ή εν απουσία του από το αρχαιότερο σε ηλικία μέλος.
 3. Οι αποφάσεις του ΔΣ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων και η ψηφοφορία είναι φανερή εκτός εάν άλλως αποφασίσει το ίδιο το ΔΣ. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
 4. Την ημερήσια διάταξη καταρτίζει ο Πρόερος του ΔΣ σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ανακοινώνονται στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ τουλάχιστον ένα 3ήμερο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
 5. Μέλος του ΔΣ που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) διαδοχικές τακτικές συνεδριάσεις χάνει την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ κατόπιν αποφάσεως τούτου και αντικαθίσταται από το πρώτο στη σειρά αναπληρωματικό μέλος του ίδιου ψηφοδελτίου.

ΑΡΘΡΟ 15ο  

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ  Δ.Σ

 1. Το ΔΣ ενεργεί και αποφασίζει σύμφωνα με το Καταστατικό για κάθε θέμα που ενδιαφέρει το Σύλλογο.
 2. Ευθύνεται για την εκτέλεση των αποφάσεων της Γ.Σ.
 3. Εγκρίνει τον προγραμματισμό εργασιών του αρξαμένου έτους με βάση πάντοτε τους σκοπούς του Συλλόγου.
 4. Προπαρασκευάζει τις εργασίες της Γ.Σ. Συντάσσει τον απολογισμό του έργου του, τον οποίο θα παρουσιάσει κατά την ετήσια τακτική Γ.Σ. προς έγκριση.
 5. Ενεργεί όλες τις πράξεις διοικήσεως, βάση του παρόντος Καταστατικού που δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία της Γ.Σ.
 6. Το ΔΣ καταρτίζει, συντάσσει, τροποποιεί “Εσωτερικό Κανονισμό” λειτουργίας και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με  το σκοπό του Συλλόγου.
 7. Το ΔΣ μπορεί να αναθέτει σε μέλη του Συλλόγου αρμοδιότητες που δεν καλύπτει το Καταστατικό ή ο Εσωτερικός Κανονισμός, καθώς και παράλληλες αρμοδιότητες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τηρούμενης πάντα της ιεραρχίας της προβλεπόμενης υπό του Καταστατικού.

 

ΑΡΘΡΟ 16ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  Δ.Σ

 1. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Σύλλογο ενώπιον των δικαστικών και διοικητικών αρχών και τις σχέσεις του με τρίτους.
 1. Προεδρεύει των συνεδριάσεων του ΔΣ και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη με την συνεργασία του Γ.Γραμματέα.
 2. Διευθύνει την συζήτηση κατά τις συνδριάσεις του ΔΣ.
 3. Υπογράφει κάθε έγγραφο που έχει σχέση με την δραστηριότητα του Συλλόγου.
 4. Υπογράφει τις αποδείξεις εσόδων – εξόδων του Τμείου και ευθύνονται αλληλεγγύως με τον Ταμία για κάθε χρηματική ανωμαλία.
 5. Απουσιάζων ή κωλυόμενος να ασκήσει τα καθήκοντά του αντικαθίσταται υπό  του Αντιπροέδρου.

ΑΡΘΡΟ 17ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ αναπληρώνει τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο να ασκήσει τα καθήκοντά του εις όλα τα έργα και τις αρμοδιότητές του.

 

ΑΡΘΡΟ 18ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

 1. Ο Γ.Γραμματέας διεξάγει την αλληλογραφία του Συλλόγου.
 2. Βοηθά τον Πρόεδρο για την σύνταξη της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
 3. Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ.
 4. Απουσιάζων ή κωλυόμενος αναπληρώνεται στα καθήκοντα του από άλλο μέλος, το οποίο ορίζεται από το ΔΣ. Συνυπογράφει κάθε έγγραφο του Δ.Σ.
 5. Τηρεί τα κάτωθι: α) Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων του Δ.Σ. β) Βιβλίο Πρακτικών Γ.Σ, γ)Πρωτόκολλο αλληλογραφίας, δ)Κατάσταση (Μητρώον) των μελών του Συλλόγου, ε)Βιβλίο Εργασιών του Συλλόγου, στ) το Αρχείο του Συλλόγου.
 6. Φυλάσσει την σφραγίδα του Συλλόγου. 

ΑΡΘΡΟ 19ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ

 1. Ο Ταμίας είναι υπεύθυνος για τη χρηματική διαχείριση του Συλλόγου.
 2. Εισπράττει τις συνδρομές και κάθε πόρο, εκδίδων διπλότυπες αποδείξεις τις οποίες συνυπογράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
 3. Προβαίνει σε πληρωμές, βάσει ενταλμάτων που υπογράφονται από τον Προέδρο.
 4. Για την διάθεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού απαιτείται έγκριση του ΔΣ.
 5. Υποχρεούται να καταθέτει στην Τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ποσό άνω των 100.000 δρχ. το ποσό αυτό μπορεί να αυξομειωθεί με απόφαση Γ.Σ.
 6. Ο Ταμίας ευθύνεται προσωπικώς και αλληλεγγύως με τον Πρόεδρο για κάθε χρηματική ανωμαλία.
 7. Τηρεί τα κάτωθι: α)Βιβλίο ημερολόγιο Ταμείου, β)Μπλοκ διπλοτύπων αποδείξεων, γ)Μπλόκ πληρωμών, δ)το Αρχείο του ταμείου.
 8. Απόντα ή κωλυόμενο προσωρινώς τον αντικαθιστά ο Αντιπρόεδρος.

 

ΑΡΘΡΟ 20ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΝΤΑ ΕΦΟΡΟΥ

 1. Ο Έφορος είναι υπεύθυνος για την περιουσία του Συλλόγου
 2. Διαθέτει μέρος της περιουσίας μόνον κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ.
 3. Τηρεί βιβλίο υλικών και περιουσίας γενικώς του Συλλόγου.
 4. Απουσιάζων ή κωλυόμενος αντικαθίσταται από άλλος μέλος του ΔΣ οριζομένου από αυτό.

 

 

ΑΡΘΡΟ 21ο

ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΝΤΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 1. Η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι τριμελής με δύο αναπληρωματικά μέλη, εκλέγεται μαζί με το ΔΣ και έχει θητεία δύο ετών.
 2. Ευθύνεται για τον έλεγχο και την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του ΔΣ του Συλλόγου.
 3. Συντάσσει έκθεση και την παρουσιάζει κατά την τακτική Γ.Σ προς έγκριση.
 4. Σε περίπτωση που ένα από τα μέλη της διαφωνεί με την έκθεση, συντάσσει αυτό χωριστή έκθεση επί της οποίας αποφασίζει σχετικά η Γ.Σ.
 5. Απόντα ή κωλυόμενα τακτικά μέλη αντικαθίστανται απο τα αναπληρωματικά τοιαύτα.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 ΑΡΘΡΟ 22ο

ΓΕΝΙΚΑ

 1. Δικαίωμα του “εκλέγειν” και “εκλέγεσθαι' έχουν όλα τα τακτικά μέλη εφόσον έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Σύλλογο.
 2. Τα μέλη που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι πρέπει να καταθέτουν έγγραφη αίτηση στο ΔΣ το αργότερο ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της ΓΣ σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη πρόσκληση της ΓΣ.

 ΑΡΘΡΟ 23ο

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΣ – ΣΥΣΤΗΜΑ

 1. Η εκλογήν των οργάνων του ΔΣ του Συλλόγου και των λοιπών αντιπροσώπων του γίνεται με μυστική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Την αρμοδιότητα και την ευθύνη δια την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών έχει το εκλεγμένο Προεδρείο της Γ.Σ που λειτουργεί ως εφορευτική επιτροπή.
 2. Η μυστικότητα της ψηφοφορίας επιτυγχάνεται με την απομόνωση καθ' οιονδήποτε τρόπο ενός χώρου, ωστε να μην είναι εμφανές εις κάθε τρίτον τι ψηφίζει ο κάθε εκλογέας.
 3. Ως προς την απλή αναλογική καθορίζονται τα κάτωθι:

α) Οι έδρες του ΔΣ, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο αριθμός των εκπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των ανεξαρτήτων υποψηφίων αναλόγως με την εκλογική του δύναμη. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του ΔΣ  ή της Ε.Ε ή με τον αριθμό των εκπροσώπων που εκλέγονται. Το πηλίκον αυτής της διαίρεσης παραλειπομένου του κλάσματος αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Έκαστος συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο ΔΣ ή την Ε.Ε και εκλέγει τόσου εκπροσώπου όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε.

β) Ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο (ΔΣ- Ε.Ε) για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα ή εκλέγεται εκπρόσωπος εφόσον ήταν υποψήφιος για την θέση αυτή.

γ) Συνδυασμός ο οποίος περιλαμβάνει υποψηφίους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες μόνο έδρες ή εκλέγει τόσους μόνο εκπροσώπους όσοι είναι και οι υποψήφιοί του.

δ) Οι έδρες που μένουν αδιάθετες και ο αριθμός των εκπροσώπων που δεν καλύπτεται σύμφωνα προς τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων κατανέμονται ανά μία εις τους συνδυασμούς εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα ή έχουν εκλέξει έναν εκπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν πρισσότερο το εκλογικό μέτρο.

ε) Οι  έδρες που μένουν αδιάθετες ή ο αριθμός των εκπροσώπων που δεν καλύπτεται και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου (παρ.4δ) κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων από μία έδρα ή από έναν εκπρόσωπο. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση.

ΑΡΘΡΟ 24ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

 1. Για την τροποποίηση του καταστατικού απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η οποία συγκαλείται ειδικώς για τον σκοπό αυτόν.
 2. Θεωρείται ότι έχει απαρτία η Γ.Σ δια την τροποποίηση του καταστατικού όταν λαμβάνουν μέρος το ήμισυ των ταμειακώς εντάξει μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων μελών της Γ.Σ.
 3. Κάθε τροποποίηση του Καταστατικού ισχύει μόνο μετά την εγγραφή εις το υπό του Αστικού Κώδικα προβλεπόμενο βιβλίο.

 

ΑΡΘΡΟ 25ο

ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 1.  Για την διάλυση του Συλλόγου απαιτείται απόφαση της Γ.Σ συγκαλούμενης ειδικώς προς τούτο. Για να ληφθεί τέτοια απόφαση από τη Γ.Σ απαιτείται απαρτία του ενός δευτέρου (1/2)  των ταμειακώς εντάξει μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων μελών της Γ.Σ.
 2. Διάλυση γίνεται στις περιπτώσεις που ορίζεται από τον Αστικό Κώδικα.
 3. Διάλυση επίσης γίνεται και από την εποπτεύουσα αρχή στις περιπτώσεις προβλεπόμενες από το Νόμο και σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία.
 4. Αντίγραφο της αποφάσεως της Γ.Σ περί διαλύσεως του Συλλόγου, κοινοποιείται μερίμνη του Προέδρου της Γ.Σ εντός ενός μηνός από της λήψεως αυτής στην εποπτεύουσα Αρχή.
 5. Μετά την διάλυση του Συλλόγου επακολουθεί εκκαθάριση όπως ο Νόμος ορίζει και η περιουσία του κατανάμεται με απόφαση της Γ.Σ εκτός εάν άλλως ήθελε αποφασίσει το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

ΑΡΘΡΟ 26ο

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 1. Όπου εις το παρόν καταστατικό υπάρχουν κενά ρυθμίζονται αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις περί Σωματείων του Αστικού Κώδικα.
 2. Το παρόν καταστατικό αποτελούμενο από νείκοσι – έξι άρθρα αφού αναγνώσθηκε κατά άρθρο, ψηφίστηκε στο σύνολό του στην έκτακτη Γ.Σ που συνήλθε στην Ψάθα στις 26-8-2001, θα τεθεί σε ισχύ μετά τη νόμιμη δημοσίευσή του , υπογράφεται όπως παρακάτω:

                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Γ.Σ                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  της Γ.Σ

                          ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ                                      ΒΑΝΕΣΣΑ ΚΟΥΝΤΤΑΚΗ

                                        ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ της Γ.Σ

                                                                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΣ

                                                                           ΤΑ ΜΕΛΗ

Ακριβές αντίγραφο από το τηρούμενο επίσημα βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων .

Ψάθα 8 Φεβρουαρίου 2002

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ                                              ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΕΡΤΑΚΗ